Sildenafil bijwerkingen

sildenafil bijwerkingen

Sildenafil (ook bekend als sildenafil citraat en “de kleine blauwe pil”) is een behandeling voor erectiestoornissen (ED) die bekend staat om zijn vermogen om erecties harder te maken en langer te laten duren. Het is een zeer goed bestudeerde ED-behandeling en algemeen wordt aangenomen dat het voor de meeste mannen veilig is om te nemen.

Zoals de meeste medicijnen kan sildenafil echter bijwerkingen veroorzaken – hoewel niet iedereen deze bijwerkingen krijgt. De meeste mannen die sildenafil gebruiken ervaren geen bijwerkingen, maar als ze dat wel doen, zijn ze meestal slechts mild van aard.

Desalniettemin is het goed om op de hoogte te zijn van mogelijke bijwerkingen voordat u een erectiestoornis behandeling (of welke medicatie dan ook) voor de eerste keer inneemt, en daarom zullen we ze hier voor u op een rijtje zetten.

Wat is sildenafil?

Sildenafil is een geneesmiddel dat wordt gebruikt om de symptomen van erectiestoornissen te behandelen. Het behoort tot een groep van geneesmiddelen genaamd fosfodiësterase type 5 (PDE5) remmers, die meestal de eerste soorten geneesmiddelen zijn die artsen voorschrijven om erectiestoornissen te behandelen.

sildenafil bijwerkingen

Net als andere PDE5-remmers, zoals tadalafil en tadalafil dagelijks, is sildenafil een erectiestoornis-behandeling die alleen op recept verkrijgbaar is. Dit betekent dat u het pas kunt krijgen nadat uw gezondheid en medicatiegeschiedenis zijn beoordeeld door een arts of behandelaar.

Ons team van artsen kan dit snel en gemakkelijk doen via een gratis online consult. Als sildenafil voor u geschikt is, kunnen onze artsen het vaak nog dezelfde dag voorschrijven en binnen 24 uur discreet bij u laten bezorgen.

Hoe werkt sildenafil?

Sildenafil helpt bij het ontspannen van de bloedvaten in uw penis, zodat er bloed naar binnen kan stromen wanneer u seksueel opgewonden bent en een erectie krijgt.

In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, is de penis geen spier. Je kunt hem niet hard krijgen door hem simpelweg te buigen zoals je een biceps zou buigen. In plaats daarvan is het een staaf van sponsachtig weefsel die hard wordt als er bloed in stroomt. Hoe meer bloed er in de penis stroomt, hoe harder hij wordt. Zie het als een ballon, als dat helpt.

LEES  Erectiestoornis oplossen: Wanneer hulp zoeken?

Door de bloedstroom naar de penis te verhogen, kan sildenafil sterkere erecties opwekken bij mannen met erectiestoornissen. Andere PDE5-remmers werken op een vergelijkbare manier, daarom zijn ze zo effectief bij de behandeling van ED.

Laten we nog een mythe ontkrachten. Als u sildenafil – of een andere PDE5-remmer – neemt, krijgt u niet meteen een erectie. Het duurt meestal een uur voordat het werkt en het stimuleert alleen een erectie wanneer u seksueel opgewonden bent.

Dit is handig, want zo heb je meer controle over je erecties en kun je een erectie krijgen wanneer het juiste moment daar is. Het zou immers behoorlijk onhandig zijn om een tablet in te nemen dat u tegen uw wil een onmiddellijke erectie geeft.

De werking van sildenafil houdt ongeveer vier uur aan. Maar geen zorgen, dit betekent niet dat u urenlang een constante erectie zult hebben. Het betekent alleen dat u een erectie kunt krijgen wanneer u er een nodig heeft gedurende de vier uur dat het actief is in uw lichaam.

Sildenafil bijwerkingen

Sildenafil wordt al meer dan 20 jaar gebruikt als behandeling tegen erectiestoornissen en het is klinisch bewezen dat het veilig en effectief is voor de meeste mannen.

Zoals elk geneesmiddel kan sildenafil echter soms bijwerkingen veroorzaken. Niet iedereen krijgt ze en de meeste bijwerkingen die gemeld worden bij sildenafil zijn vrij mild en duren niet lang.

De meest voorkomende bijwerking van sildenafil is hoofdpijn, bij ongeveer 25% van de mensen die het voorgeschreven krijgen.

Het goede nieuws is dat de behandeling van hoofdpijn als gevolg van het gebruik van sildenafil vaak eenvoudig kan bestaan uit het aanpassen van de dosis die u inneemt. Uit een onderzoek uit 2000 bleek dat er een significant verschil was tussen de kans op bijwerkingen bij hogere doseringen vergeleken met lagere doseringen.

Bij Numan schrijven we 25mg, 50mg en 100mg sildenafil voor. Als u 100mg of 50mg gebruikt en denkt dat u baat zou hebben bij het verlagen van uw dosis, aarzel dan niet om contact op te nemen met ons klinische team, dat u kan adviseren over hoe u het beste verder kunt gaan. Een ander alternatief is Effortless Erection Spray van Numan, een orale sildenafilspray die zo kan worden aangepast dat de dosis die u inneemt past bij u en uw behoeften.

LEES  Erectiepillen: hoe werkt het?

Andere mogelijke bijwerkingen waar u op moet letten zijn:

 • Verstopte neus.
 • Misselijkheid.
 • Blozend gezicht.
 • Plotseling warm gevoel.
 • Wazig of gekleurd zicht.
 • Duizeligheid.
 • Indigestie.

Als u sildenafil tabletten krijgt voorgeschreven, zal een volledige lijst van sildenafil bijwerkingen worden verstrekt in de bijsluiter (PIL) die bij uw medicatie wordt geleverd. U dient deze te lezen voordat u sildenafil voor de eerste keer inneemt om u te helpen het veilig in te nemen. Sildenafil tabletten mogen niet ingenomen worden als u allergisch bent voor sildenafil of voor één van de andere ingrediënten die gebruikt worden om de tabletten te maken. Een lijst van deze ingrediënten is ook opgenomen in de PIL.

Sildenafil vs tadalafil: welke heeft een kleinere kans op bijwerkingen?

Een recente grootschalige analyse van 16 verschillende klinische studies toonde aan dat sildenafil en tadalafil een vergelijkbaar werkzaamheids- en veiligheidsprofiel hebben, wat betekent dat ze ongeveer even veilig en effectief zijn als elkaar. Als u uw opties aan het afwegen bent en niet weet welke van deze ED behandelingen te kiezen, kunt u gerust zijn in de wetenschap dat ze beide veilig zijn voor de meeste mannen om te nemen.

Kan ik sildenafil innemen met andere medicijnen?

Er zijn bepaalde medicijnen die een wisselwerking kunnen hebben met sildenafil als u ze tegelijkertijd inneemt. Het is belangrijk om met een arts te overleggen voordat u sildenafil inneemt om er zeker van te zijn dat het veilig voor u is om in te nemen en dat het geen wisselwerking heeft met de medicijnen die u gebruikt.

sildenafil bijwerkingen

U mag sildenafil niet innemen als u:

Geneesmiddelen gebruikt die nitraten worden genoemd (die vaak worden gegeven ter verlichting van angina pectoris [of “pijn op de borst”]). De combinatie van deze medicijnen kan leiden tot een gevaarlijke daling van de bloeddruk.
Het gebruik van geneesmiddelen die bekend staan als stikstofmonoxide-donoren, zoals amylnitriet (“poppers”). Het gelijktijdig innemen hiervan met sildenafil kan ook leiden tot een gevaarlijke daling van de bloeddruk.
Het innemen van riociguat.

Is er nog iets anders dat u moet weten voordat u sildenafil inneemt?

Zoals bij elk geneesmiddel is het altijd het beste om de bijsluiter (PIL) te lezen die bij uw sildenafil tabletten zit voordat u ze inneemt. Bij Numan vindt u ook een link naar een pagina met veiligheidsinformatie, zodat u belangrijke veiligheidsinformatie gemakkelijk kunt nalezen.

LEES  Vergrote prostaat en erectieproblemen: Hoe te behandelen?

Bepaalde aandoeningen kunnen het onveilig maken om sildenafil in te nemen. U mag sildenafil niet innemen als u:

 • Een ernstig hart- of leverprobleem heeft.
 • Onlangs een beroerte of een hartaanval heeft gehad, of als u een lage bloeddruk heeft.
 • Bepaalde zeldzame erfelijke oogziekten (zoals retinitis pigmentosa).
 • Ooit gezichtsverlies heeft gehad als gevolg van niet-arteriële anterieure ischemische oogneuropathie (NAION).

Als u een van deze aandoeningen heeft (of ooit heeft gehad), zijn PDE5-remmers zoals sildenafil waarschijnlijk niet geschikt voor u. Als dit het geval is, kunnen andere erectiebehandelingen geschikter blijken te zijn.

Dit is geen uitputtende lijst van aandoeningen die sildenafil onveilig maken om te gebruiken. Het wordt ten zeerste aanbevolen dat u een arts raadpleegt voordat u sildenafil-tabletten inneemt, zodat u weet of het veilig voor u is om ze in te nemen.

De conclusie

Sildenafil is een over het algemeen veilige en effectieve behandeling voor erectiestoornissen. Zoals de meeste geneesmiddelen kan het bij sommige mensen bijwerkingen veroorzaken, maar niet iedereen krijgt daarmee te maken. Uit vele klinische studies van meer dan 20 jaar is gebleken dat het middel voor de meeste mannen veilig is om in te nemen.

Veel voorkomende bijwerkingen van sildenafil zijn hoofdpijn, indigestie, een verstopte neus, blozen in het gezicht, plotseling een warm gevoel, wazig of gekleurd zien, misselijkheid en duizeligheid. Als u toch last krijgt van deze bijwerkingen, dan zouden deze mild moeten zijn en niet lang aanhouden nadat u gestopt bent met het innemen van sildenafil.

Praat altijd met een arts voordat u sildenafil gaat gebruiken om er zeker van te zijn dat het veilig voor u is om in te nemen en dat het geen wisselwerking heeft met andere medicijnen die u gebruikt. Als u sildenafil tabletten krijgt voorgeschreven, lees dan de bijsluiter die bij het geneesmiddel wordt geleverd grondig door voordat u het geneesmiddel inneemt.

Sildenafil bijwerkingen

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.